3 spôsoby, ako predísť zamrznutému odkvapu počas zimy

3 spôsoby, ako predísť zamrznutému odkvapu počas zimy
Publikované 14.10.2024 09:12

 

Zamrznuté odkvapy a žľaby počas zimy môžu spôsobiť vážne problémy, vrátane poškodenia strechy, fasády či odvodňovacieho systému domu. Keď voda zamrzne, môže expandovať a spôsobiť prasknutie žľabov alebo narušenie odkvapových systémov. Aby ste sa vyhli týmto nepríjemnostiam, je dôležité prijať preventívne opatrenia. Tu sú tri spôsoby, ako predísť zamrznutým odkvapom a udržať váš dom v bezpečí:

Pravidelné čistenie a údržba odkvapov pred zimou

Základom je pripraviť odkvapový systém na zimu ešte predtým, ako prídu prvé mrazy. Listy, vetvičky a iné nečistoty môžu blokovať prietok vody, ktorá potom zamrzne v žľaboch a vytvorí ľadovú bariéru. Aby ste tomu zabránili, vyčistite odkvapy pred zimou od všetkých nahromadených nečistôt. Nezabudnite skontrolovať, či žľaby a odkvapové rúry nie sú poškodené a či voda môže bez problémov odtekať.

 

Ako vyčistiť odkvapy od napadaného lístia? | GEOmall SK

 Inštalácia ohrevných káblov na odkvapy

Elektrické ohrevné káble sú skvelým riešením pre oblasti, kde sú zimné mrazy časté. Tieto špeciálne káble sa inštalujú pozdĺž odkvapových žľabov a zabezpečujú, že voda v nich neustále prúdi, čím zabraňujú jej zamŕzaniu. Káble sa automaticky zapnú, keď teplota klesne pod určitú hranicu, čo zabezpečí, že voda v odkvapoch bude stále tekutá a nebude vytvárať ľadové bloky.

 

Zamrznutý odkvap je už minulosťou | Môjdom.sk

Zlepšenie izolácie podkrovia a strechy

Často sú príčinou zamrznutých odkvapov zle izolované strechy a podkrovia. Keď teplo uniká z domu cez strechu, roztápa sneh, ktorý následne steká do žľabov a zamrzne. Riešením je lepšia izolácia strechy a podkrovia, ktorá zabráni úniku tepla a zároveň udrží sneh na streche, kde sa prirodzene roztopí alebo odparí. Okrem toho zlepšíte energetickú efektívnosť vášho domu a znížite náklady na vykurovanie.

 

Postup krok za krokom: Ako zatepliť podkrovie medzi a pod krokvami |  Môjdom.sk

Predchádzanie zamŕzaniu odkvapov je kľúčové pre ochranu vášho domu pred zimnými škodami. Pravidelné čistenie, inštalácia ohrevných káblov a zlepšenie izolácie strechy sú tri najúčinnejšie spôsoby, ako predísť problémom. S týmito opatreniami sa vyhnete drahým opravám a zaistíte, že vaša strecha a odkvapový systém budú fungovať bez problémov počas celej zimy.