Najlepšie druhy izbových rastlín pre začiatočníkov

Najlepšie druhy izbových rastlín pre začiatočníkov
Publikované 08.09.2024 22:55

 

Ak ste začiatočník v pestovaní izbových rastlín, môže byť ťažké vybrať si správne rastliny, ktoré sú jednoduché na starostlivosť a zároveň oživia váš interiér. Niektoré druhy izbových rastlín sú odolné voči menej častej zálievke a dokážu prežiť v rôznych svetelných podmienkach. Tento článok vám predstaví tie najlepšie rastliny pre začiatočníkov, ktoré vám prinesú radosť a úspešný štart v starostlivosti o zeleň.


1. Svokrin jazyk (Sansevieria trifasciata)

Prečo je ideálna:
Svokrin jazyk je jednou z najodolnejších izbových rastlín. Dokáže prežiť v suchých podmienkach a nevyžaduje časté zalievanie. Navyše je známa tým, že čistí vzduch a odstraňuje toxíny.

Starostlivosť:
Svokrin jazyk uprednostňuje jasné svetlo, no dobre sa prispôsobí aj nižšiemu osvetleniu. Zalievať ju stačí len vtedy, keď je pôda úplne suchá.

 

Pestujete svokrine jazyky alebo fikus? Jedna vec vám zaručene napovie, či sa u vás rastliny majú dobre - Dizajn - Záhrada - Pravda


2. Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia)

Prečo je ideálna:
Zamiokulkas, známy aj ako rastlina ZZ, je populárny vďaka svojej schopnosti vydržať zanedbanie. Táto rastlina je veľmi odolná a dokáže prežiť aj v menej osvetlených priestoroch.

Starostlivosť:
Zamiokulkas potrebuje zalievanie len vtedy, keď je pôda suchá. Vhodný je pre miestnosti s nepriamym slnečným svetlom a znesie aj slabšie svetelné podmienky.

 

Umelá rastlina: Zamiokulkas, 1100 mm, 2ks, čierny kovový kvetináč na podstavci


3. Aloe Vera

Prečo je ideálna:
Aloe Vera nie je len esteticky príťažlivá rastlina, ale má aj liečivé účinky. Je to sukulent, ktorý je nenáročný na starostlivosť a dokáže vydržať dlhšie bez vody.

Starostlivosť:
Aloe Vera preferuje jasné svetlo, no nevyžaduje priame slnečné svetlo. Zalievanie stačí raz za pár týždňov, keď je pôda suchá.

 

Aloe Vera Plant | Medicinal | Care Difficulty - Easy | AmieSue.com


4. Bonsai

Prečo je ideálny:
Bonsaje sú krásne miniatúrne stromčeky, ktoré prinášajú do interiéru pokoj a rovnováhu. Hoci sa niektoré druhy môžu zdať náročné na starostlivosť, existujú aj bonsaje, ktoré sú vhodné pre začiatočníkov, napríklad fikus bonsai.

Starostlivosť:
Bonsaje preferujú jasné, nepriame svetlo a miernu vlhkosť. Dôležité je sledovať, aby pôda nebola príliš suchá ani premočená. Pravidelná zálievka a orezávanie zabezpečí jeho zdravý rast a krásny vzhľad.

 

Discovering the Joy of Bonsai: A Beginner's Guide | Glamour Garden


5. Dracéna (Dracaena marginata)

Prečo je ideálna:
Dracéna je krásna rastlina s dlhými, úzkymi listami, ktorá dokáže dodávať vášmu interiéru exotický vzhľad. Je to veľmi nenáročná rastlina, ktorá nevyžaduje častú starostlivosť.

Starostlivosť:
Uprednostňuje jasné, nepriame svetlo, no dobre sa prispôsobí aj miernemu osvetleniu. Zalievať ju treba, keď je pôda na povrchu suchá.

 

Dracéna marginata 80-100cm Dracena - OASIS.SK


6. Filodendron (Philodendron)

Prečo je ideálna:
Filodendron je rýchlo rastúca rastlina, ktorá sa hodí pre začiatočníkov vďaka svojej jednoduchosti a schopnosti prosperovať v rôznych prostrediach. Má krásne srdcovité listy, ktoré dodajú vášmu domovu šmrnc.

Starostlivosť:
Rastlina preferuje jasné, nepriame svetlo, ale dokáže rásť aj v tmavších podmienkach. Zalievanie vyžaduje, keď vrchná vrstva pôdy vyschne.

 

Ako rozmnožiť filodendron a čo potrebuje pre zdravý rast | Urob si sám


 

Pre začiatočníkov je kľúčové vybrať rastliny, ktoré sú odolné a nenáročné na starostlivosť. Svokrin jazyk, zamiokulkas, aloe vera a ďalšie rastliny uvedené v tomto článku sú skvelým začiatkom. Tieto rastliny vám nielen skrášlia domov, ale tiež zlepšia kvalitu vzduchu a prinesú pokoj do vašej domácnosti.