Kedy a ako správne presadiť izbové rastliny: Kompletný sprievodca

Kedy a ako správne presadiť izbové rastliny: Kompletný sprievodca
Publikované 08.09.2024 22:40

 

Presádzanie izbových rastlín je nevyhnutným krokom pre ich zdravý rast a vývoj. Ak rastlina prerástla svoj kvetináč alebo vyzerá unavene, je pravdepodobne čas na presadenie. V tomto článku sa dozviete, kedy je najlepší čas na presadenie a ako postupovať, aby ste rastlinám poskytli čo najlepšie podmienky.


Kedy je čas na presadenie?

Nie všetky izbové rastliny potrebujú časté presádzanie. Existuje však niekoľko znakov, ktoré vám napovedia, že je ten správny čas:

  • Korene vychádzajúce z drenážnych otvorov – Ak zospodu kvetináča vidíte korene, rastlina už nemá dostatok priestoru a potrebuje väčší priestor.
  • Zemina rýchlo vysychá – Ak pôda vo vašom kvetináči vyschne po jednom dni, môže to byť znamenie, že rastlina prerástla svoj kvetináč.
  • Zastavenie rastu – Ak rastlina prestane rásť, môže to byť dôsledok nedostatku priestoru a živín v pôde.
  • Žltnutie alebo vädnutie listov – Toto môže byť signálom, že korene sú prehustené alebo nemajú prístup k dostatočnému množstvu živín.

Najlepší čas na presádzanie väčšiny izbových rastlín je jar, keď začínajú rásť po zimnom období. Vtedy sú rastliny aktívnejšie a lepšie zvládajú zmenu prostredia.

 


Nástroje potrebné na presádzanie izbových rastlín:

  1. Kvetináč – Nový väčší kvetináč, ideálne s drenážnymi otvormi.
  2. Záhradné rukavice – Aby ste si chránili ruky pri manipulácii so zeminou a rastlinami.
  3. Lopatka – Na naberanie a premiestňovanie zeminy.
  4. Nožnice na korene – Pre orezanie odumretých alebo poškodených koreňov.
  5. Kanvica na zalievanie – Na dôkladné zavlaženie po presadení.
  6. Drenážny materiál – Napríklad keramzit, ktorý sa dáva na dno kvetináča pre lepšiu priepustnosť vody.
  7. Substrát (zemina) – Špeciálna zemina vhodná pre typ rastliny, ktorú presádzate.

 

Amazon.com : Josteve Plant Repotting Mat, 5Pcs Succulent Tools Mini Garden  Small Gardening Tools Indoor, Pruning Shear Gardening Scissor, Hand Tool  kit for Bonsai, Cactus, Fairy, Houseplant Transplanting, Seedling : Patio,  Lawn


Ako správne presadiť izbové rastliny?

  1. Vyberte správny kvetináč:
    Nový kvetináč by mal byť o 2–4 cm väčší v priemere ako pôvodný. Príliš veľký kvetináč môže viesť k nadmernej vlhkosti a hnilobe koreňov.
  2. Pripravte novú zeminu:
    Použite kvalitný substrát vhodný pre váš druh rastliny. Niektoré rastliny, ako napríklad sukulenty, potrebujú špeciálnu zmes s lepšou drenážou. Zeminu môžete zmiešať s perlitom alebo pieskom, aby ste zlepšili odvod vody.
  3. Ošetrite korene:
    Pred presadením jemne odstráňte starú pôdu z koreňov a orezajte akékoľvek odumreté alebo poškodené korene. Tento krok pomáha stimulovať nový rast koreňov.
  4. Správne umiestnenie do kvetináča:
    Na dno nového kvetináča dajte vrstvu drenáže, napríklad keramzit, aby sa predišlo hromadeniu vody. Potom umiestnite rastlinu do nového kvetináča a zasypte ju pripravenou zeminou. Pôdu jemne utlačte, ale nepritláčajte príliš, aby korene mali dostatok priestoru na dýchanie.
  5. Zálievka:
    Po presadení rastlinu dôkladne zalejte, aby sa pôda usadila. Následné zalievanie však prispôsobte potrebám konkrétneho druhu rastliny – niektoré potrebujú suchšie prostredie, iné vlhkejšie.

 

Návod na sadenie rastlín do kvetináčov khilia


Starostlivosť po presadení

Po presadení môže rastlina prechádzať krátkym obdobím stresu, kedy môže vyzerať unavene. Neumiestňujte ju hneď na priame slnko a udržujte miernu vlhkosť pôdy. Po niekoľkých týždňoch by mala začať opäť rásť a vyzerať zdravšie.

 

Zvädnuté listy na rastline. Čo to môže znamenať? 8 možných príčin |  Rastlinkovo


 

Presádzanie je dôležitou súčasťou starostlivosti o izbové rastliny. Správny čas a technika vám pomôžu udržať vaše rastliny zdravé a krásne po dlhé roky. Stačí sledovať signály rastliny a pravidelne kontrolovať korene a pôdu. S týmto návodom budete mať zdravé a silné rastliny, ktoré budú ozdobou vášho domova.