Letný večer, príjemný tieň altánku, vôňa grilovaného mäsa a smiech priateľov. Takto si mnohí z nás predstavujú ideálnu záhradnú pohodu. Ak hľadáš inšpiráciu, čo dobré si pripraviť na grile priamo pod strechou altánku, tu je náš výber 5 jednoduchých a chutných receptov, ktoré si zamiluje každá návšteva – aj tvoja rodina.
1. 🥩 Grilovaná krkovička s cesnakom a bylinkami
Ingrediencie:
-
800 g bravčovej krkovičky (nakrájanej na plátky)
-
4 strúčiky cesnaku (rozpučené)
-
1 ČL sušeného tymianu
-
1 ČL rozmarínu
-
2 PL oleja
-
1 ČL plnotučnej horčice
-
Soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
-
V miske zmiešaj olej, horčicu, bylinky, cesnak, soľ a korenie.
-
Plátky krkovičky nalož do marinády aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
-
Griluj na stredne silnom ohni približne 5–7 minút z každej strany, podľa hrúbky.
🔎 Tip: Podávaj s čerstvou bagetou alebo zemiakovým šalátom.
2. 🍗 Kuracie špízy s ananásom
Ingrediencie:
-
500 g kuracích pŕs
-
1/2 čerstvého ananásu (alebo konzerva v šťave)
-
1 červená paprika
-
1 červená cibuľa
-
2 PL medu
-
3 PL sójovej omáčky
-
Šťava z 1/2 limetky
Postup:
-
Mäso nakrájaj na kúsky, rovnako aj zeleninu a ananás.
-
Zmiešaj med, sójovku a limetku – použijeme ako marinádu.
-
Navliekaj striedavo na špajdle, nechaj marinovať min. 30 min.
-
Griluj z každej strany 3–4 minúty.
🔎 Tip: Môžeš podávať aj s ryžou alebo chlebovou plackou.
3.🧀 Grilovaný hermelín s brusnicami
Ingrediencie:
-
2 ks hermelínu (alebo camembertu)
-
1 ČL olivového oleja
-
Rozmarín
-
2 PL brusnicového džemu
-
Vlašské orechy (voliteľne)
Postup:
-
Syr potri olejom, pridaj rozmarín a zabaľ do alobalu.
-
Griluj cca 10 minút.
-
Servíruj s brusnicami a orieškami.
🔎 Tip: Výborné ako predjedlo alebo večerný snack ku vínu.
6. 🥗 Grilovaná zelenina s fetou
Ingrediencie:
-
1 cuketa
-
1 baklažán
-
1 červená paprika
-
1 červená cibuľa
-
100 g fety alebo balkánskeho syra
-
Olivový olej, soľ, čierne korenie
Postup:
-
Zeleninu nakrájaj na plátky, potri olejom a osoľ.
-
Griluj 3–4 minúty z každej strany.
-
Podávaj s rozdrobenou fetou navrchu.
🔎 Tip: Skvelá príloha aj samostatné jedlo pre vegetariánov.
7. 🍎 Grilované jablká s medom a škoricou
Ingrediencie:
-
2 jablká (napr. Gala, Jonagold)
-
2 PL medu
-
1/2 ČL mletej škorice
-
Vanilková zmrzlina (na podávanie)
Postup:
-
Jablká nakrájaj na 1 cm plátky (aj so šupkou).
-
Potri medom, posyp škoricou.
-
Griluj z každej strany cca 2–3 minúty.
-
Podávaj teplé so zmrzlinou.
🔎 Tip: Pridaj aj trochu nasekaných orechov pre chrumkavosť.
Dobrý altánok a gril sú základom každej skvelej záhradnej akcie. Vyber si recepty podľa chuti a dopraj si pohodlie, ktoré si zaslúžiš. A ak ešte nemáš altánok, kde by si to všetko mohol zažiť?